ZÖLD VELTELINI
A pince szíve csücske ez a fajta. Érthető, hogy már a legkönnyedebb megfogalmazása is precízre sikerült. Világos arany árnyalatú szín, intenzív illatában fehér virágok, citromhéj, grapefruit, őszibarack, körtelé, sárga alma és a fajtához szinte elengedhetetlenül hozzátartozó fehér bors jegyeivel találkozunk. Friss savak vezetik a könnyed, de mégsem súlytalan kortyot. Ízében a fehér húsú gyümölcsök dominálnak némi citromhéj, lime és borsos kiegészítéssel. Érintésnyi maradékcukor teszi igazán kedvessé. Lecsengésének hossza is visszaigazolja, hogy bár könnyen fogyasztható, mégsem egyszerű bor.
A Lisicza család legkedvesebb fajtája. Ez a tétel tartályos, kontrollált erjesztéssel készült feszes szerkezetű, frissítő savú bor.
ROSÉ
Ennek a hagymahéj színárnyalatú rosénak az illata kiugrik a pohárból. Elképzelhetetlen, hogy ne egy marék friss málna, egy kis kosár frissen szedett szamóca villanna be, amikor beleszagolunk. E mellett piros ribizlire, friss őszibarackra, némi banánra asszociálhatunk. Az első kortynál világossá válik, hogy komolyabb hangvételű rosé került a poharunkba. Közepesnél testesebb, tartalmas ízintenzitás, érezhető alkohol, hosszú lecsengés. Ezek mellett is megőrzi jól ihatóságát, amely a szép savaknak és a gyümölcs intenzitásának köszönhető.
A friss savakat, elsődleges gyümölcsösséget és ízgazdagságot acéltartályos erjesztéssel és korai palackozással biztosítottuk.
PERLA ZÖLD VELTELINI (GYÖNGYÖZŐBOR)
Közepesnél intenzívebb illatot mutat: jázmin, szőlővirág, citromhéj, grapefruit, sárga alma, őszibarack és körtelé. A korty frissít, élettel teli. Lendületes savak és közepes test jellemzi, visszafogott alkohollal. Ízében parfümös, kissé muskotályos bort idéző aromavilággal találkozunk. Egyszerű, szerethető, lezser bor, amely nem akarja megváltani a világot, csak kedves pillanatokat szerezni.
A birtok legfontosabb, legnagyobb becsben tartott fajtája gyöngyözőborként is elkészül minden évben. Általában 2 bar nyomással palackozzuk.
RAVASZ FEHÉR
A közönségkedvenc. Behízelgő jolly joker. Sauvignon blanc és cserszegi fűszeres házasítása. Világos citrom színű bor érkezik a pohárba, amelynek kedves, parfümös illata már kitöltéskor eléri az orrunkat. Aromatikus, muskotályos jegyek vezetik az illatképet, amelybe érett fehér gyümölcsösség vegyül. Kóstoláskor sem hazudtolja meg magát, hiszen a behízelgő, édes gyümölcsöket, trópusi gyümölcsöket, szőlőlét, felezett őszibarackot itt is felfedezhetjük. Kerek, de megfelelő támaszt nyújtó savak mellett jól integrálódott alkohol jellemzi.
Két parfümös szőlőfajta, a sauvignon blanc és a cserszegi fűszeres házasítása. Acéltartályban, kontrollált körülmények közt erjedt és fiatalon palackozott tétel.
RAVASZ VÖRÖS
Cabernet sauvignon alapú bordeaux-i házasítás könnyedebb hangvételben. Mély rubin színű bor, lilás széllel. Illatában a piros bogyós gyümölcsök jelennek meg első szippantásra, mint cseresznye, érett meggy, piros ribizli, vadmálna. Ahogy tovább szellőzik kellemes és nem tolakodó fűszerek is megjelennek fekete bors, szegfűbors formájában. Kóstoláskor egy virgonc habitusú bort kapunk, ahol a savakból nagy kanállal kapunk, de a kerekítő alkohol és a közepes test lépést tart vele. Jól menedzselt tanninkészlettel rendelkezik, amely talán csak a lecsengésben próbál többet mutatni annál, mint ami elegáns. Íztérképe is a piros bogyósokra épül, amelyeket a lecsengést is uraló savak sokáig repítenek. Kiváló bisztróvörös.
A jól ismert bordeauxi fajtákat az acéltartályos erjesztés után másod, harmad és negyedtöltésű hordókban pihentettük fél évig. A műfaj könnyedebb megfogalmazása.
HELESFA SELECTION ZÖLD VELTELINI
A prémium, Helesfa sorozatunk Zöld Veltelinijét teljesen érett szőlőből készítettük, részben tartályban, részben tölgyfahordóban. Közepesen intenzív illatában elegánsan ötvöződik a friss gyümölcsösség (sárga alma, körte, őszibarack, mangó és ananász) valamint a diszkrét hordóaroma (pirított magvak, érintésnyi vanília). Megkóstolva friss savak, moderálta alkohol, közepes test fogad. Ízében is a gyümölcsök vezetnek a diszkrét toastos jegyek csak kiegészítenek.
Helesfa sorozatunk Zöld Veltelinijét hozamkorlátozott tőkékről, teljesen beérve szüreteltük. Kétharmad rész reduktív technológiával, egyharmad része újhordós erjesztéssel készült, 2 éves Zempléni médium+ hordókban. Törekedtünk a gyümölcsök és a hordóaromák egyensúlyára.
CIRFANDLI
A Pécsi Cirfandli igazi unikum, melyet a pécsi káptalan az 1800-as években hozott be városunkba és rövid időn belül a borvidék legelterjedtebb fajtájává vált. Ez borászatunk kiemelkedő, limitált fehérbora. Diszkrét, mégis elegáns illatában őszibarack, vilmoskörte, sárgaalma, olajos magvak, finom toast, sűrű mediterrán virágillat érezhető. Ízében sárga húsú trópusi gyümölcsök, pomelo, buja fűszeresség, mindez feszes savgerincre épülve. Hosszú lecsengésében is egyértelműen tetten érhető az egyedisége.
Az egyedi, máshol nem használt fajtát teljes érésben szüreteltük, majd a tartályos erjesztés után 30%-át használt tölgyfahordóban érleltük 6 hónapig. Ez után házasítottuk a tartályban pihenő 70%-al és palackoztuk.
ÉBEN CUVÉE
Színèben mélyebb rubin árnyalat, illatában piros és erdei gyümölcsökkel találkozunk, mint szamóca, cseresznye, cigánymeggy, vadmálna, de fekete bors, kakaóbab és némi toast is felsejlik. A korty közepes mennyiségű savakat és tannint, nem kevés, de integrálódott alkoholt és közepes testet mutat. Ízében is visszaköszönnek a piros bogyós gyümölcsök, de talán több fekete szilva, fekete ribizli, szeder fedezhető fel. Lecsengése egészen sokáig tartó élményt nyújt.
A pince csúcsvöröse egy bordeaux-i házasítás, amelyben a merlot csak 10%-ban fűszerezi a két , egyenlő arányban használt cabernet fajtát. Az acéltartályos erjesztés után másod és harmadtöltésű hordókban neveltük egy éven át.