fbpx

MEGÉRKEZETT

A 2024-ES

ZÖLD VELTELINI

MEGNÉZEM A WEBÁRUHÁZBAN
Image
BEMUTATKOZÁS
Családi borászatunk, a Lisicza Borház története egészen az 1800-as évek második feléig nyúlik vissza, ekkor kezdett édesanyám családja – a Mérey család – szőlőt telepíteni a máig meglévő helesfai területeinkre. Pincénket, illetve présházunkat 1906-ban vásároltuk, mely jelenleg is borászatunk központja. Ekkoriban Helesfán, Kővágószőlősön és Cserkúton területek el szőlőültetvényeink, amelyeket a második világháború után államosítottak, majd az ültetvények kivágásra kerültek. 1998-ban édesapám, dr. Lisicza István vezetésével megkezdődött az újratelepítés, a régi pince felújítása és egy modern borászati üzem kialakítása.

Jelenleg a családi birtokot testvéremmel, Lisicza Istvánnal közösen irányítjuk. Az ültetvény gazdag fajtaválasztékában helyet kaptak a klasszikus világfajták és a hagyományos magyar fajták mellett a borvidék különlegessége, a cirfandli is. Így épült fel jelenlegi sortimentünk, amelyben a borkedvelők mind a reduktív és hordós érlelésű fehérborokat, mind pedig a barrique-olt bordeaux-i fajtákat is megízlelhetik. Megannyi kísérletezés eredményeképpen Édesapánkkal célul tűztük ki magunk elé, hogy ezen a különleges borvidéken megtaláljuk azokat a szőlőfajtákat, felderítsük azokat a borkészítési metódusokat, amelyek méltóképpen bemutatják termőhelyünk lehetőségeit és különleges adottságait.

Image
Image

A Lisicza Pincészet egy innovatív borászat, amely különleges szőlőfajtákra épít. Olyan borokat kínálunk, amelyek a terroir sajátos jellegzetességeit hordozzák, és már az első kóstolás alkalmával lenyűgözik a fogyasztót. Olyan fajtákkal dolgozunk, amelyekre csak kevesen figyelnek a borászok közül – ez adja a Lisicza borok egyedi ízvilágát.


A terroir: A Lisicza Borház otthonául szolgáló Helesfa település a Mecsek és a Zselic találkozásánál helyezkedik el. Az egykori római katonai út mentén fekszik, amely Pécstől Kaposvár felé vezetett, a különböző éghajlatok és kultúrák találkozási pontján, és ennek eredményeként gazdag és egyedi borkultúrával rendelkezik. A szőlőtermesztés itt már 2000 éve folyik, és a talaj- és éghajlati viszonyok ideálisak a szőlőtermesztéshez. A szőlőfajták sokszínűségét klasszikus világfajták, hagyományos magyar fajták és a borvidék különlegessége, a Cirfandli alkotják.

Image
Image

A Lisicza küldetése: A Lisicza borok különlegesek a fajtaválaszték, az egyedi stílus és a tökéletes szőlőtermelés miatt. A Lisicza Pincészet szakmai hátterét a hagyományok tisztelete, a világszínvonalú technikai megközelítés és az innovációra való nyitottság adja. Mindezt ötvözve az ökológiai fenntarthatósággal és a természetes borkészítési módszerekkel, a Lisicza Pincészet célja, hogy a lehető legszélesebb közönségnek kínáljon izgalmas és változatos borélményt.

Image
Image
Image
Image